Kordial Multimedia - Fotografie, Audiovisuals & Video
  • Home
    • Recente audiovisuals
    • Recente fotografie
  • Over Kordial
  • Auteurs
    • Freddy Adam
    • Dirk Jengember
    • Eric Kellens
    • Dirk Reniers
    • Dirk Vancoillie
    • Johan Werbrouck
  • Blog
  • Contact
  • Home
    • Recente audiovisuals
    • Recente fotografie
  • Over Kordial
  • Auteurs
    • Freddy Adam
    • Dirk Jengember
    • Eric Kellens
    • Dirk Reniers
    • Dirk Vancoillie
    • Johan Werbrouck
  • Blog
  • Contact

Kortemark in vogelperspectief tijdens Open Wervendag

10/5/2018

0 Comments

 
door Johan Werbrouck

​Op zondag 6 mei was het een drukte van jewelste in Kortemark.  Niet minder dan vier grote werven waren toegankelijk voor het grote publiek, en dit in combinatie met het prachtig lenteweer, bracht een massa volk op de been.
 
In Zarren wordt er momenteel een nieuwe basisschool gebouwd terwijl in het centrum van Kortemark immense torenkranen de dorpskerk tot een lilliputter degraderen.  Op de zorgsite langs de Hospitaalstraat wordt er een tweede vleugel opgetrokken van het Woon- en Zorgcentrum Blijvelde. In de onmiddellijke nabijheid investeert de gemeente  in het nieuwe gebouw 'Burger en Welzijn', maar enkele honderden meter verder, op de markt, was de brouwerijsite 'De Arend' de onmiskenbare blikvanger.
 
De bezoekers kregen er de kans om in het hart van Kortemark de bouw van de nieuwe bibliotheek, een tweede woonzorgcentrum en tal van appartementen van op de eerste rij mee te maken. Naast de afgebakende tour met infopunten kregen de bezoekers de unieke gelegenheid om de hijsmand te betreden en de werf met wijde omgeving vanuit de lucht te bekijken.  Dat er gans de dag druk werd aangeschoven om een plaats in de gondel te bemachtigen hoeft niet te verbazen.  
Foto
Foto
​Zelf kreeg ik de uitnodiging van bouwfirma Artes om een selectie foto's uit de reportage die ik maak over de evolutie van de bouwwerken op de brouwerijsite tentoon te stellen, een unieke gelegenheid om mijn werk aan een ruim publiek te tonen.
 
Meer foto's gemaakt op de verschillende locaties tijdens Open Wervendag kan je bekijken op de pagina Kortemark Bouwt.
Foto
0 Comments

Tijdens Remembrance 14/18 van Kordial worden ook voor de eerste maal meer dan 350 unieke foto's getoond uit de periode 1917-1918. De collectie glasnegatieven van Bert Kellens werd door Eric Kellens gescand en tot een digitale projectie verwerkt.

4/2/2018

1 Comment

 
door Eric Kellens

Bert Kellens, een neef van mij, kon op een rommelmarkt in Menen de hand leggen op een doos glasnegatieven. Naar schatting een 400 negatieven, stereoscopisch, van het Belgische front uit WOI. Wat er precies opstaat wist hij niet!
In maart 2017 scande ik alle negatieven in met een Canon 9000F Mark II. Voor het inscannen maakte ik een aangepaste houder omdat het formaat van de glasplaatjes niet paste in de bijgeleverde standaard negatief- of diahouders.
De glasplaatjes hebben een afmeting van 115 x 45mm en een dikte van ongeveer 1mm. Ze zijn in prima staat, wat niet kan gezegd worden van de emulsielaag. Bij sommige komt de laag los, krult of barst. De negatieven zijn dan ook honderd jaar oud! De negatieven zelf zijn twee maal 45x40mm groot. Van deze negatieven werd er vroeger een positief beeld gemaakt die dan in een kleine handkijker geplaatst kon worden, waardoor een 3D-beeld ontstond! De stereoscopie is bijna net zo oud als de fotografie zelf. Al sinds 1850 creëren stereo- of 3D-foto’s een ruimtelijke indruk. Het 3D-perspectief vereist twee foto’s naast elkaar, één voor elk oog. De foto’s werden gemaakt met eenvoudig hanteerbare stereocamera’s, een fototoestel met twee objectieven.
 
Tussen alle negatieven zit er één positieve en zijn negatieve opname. Naast de glasplaatjes zitten er ook nog negen negatiefopnames op filmdrager (zelfde formaat als de glasplaatjes) en nog eens 20 opnames op rolfilm formaat 63x41mm.
Foto
Foto
Foto
Foto
​De foto’s zijn vermoedelijk genomen in de periode 1917-1918 met een stereoscopische camera. Het type of merk is moeilijk te achterhalen. Door de slagschaduw van de fotograaf die te zien is op sommige foto's, is het wel duidelijk dat de camera op ooghoogte gehouden werd en hij dus met een zoeker werkte en niet met een matglas (op borsthoogte). 
 
Het archief bevat een uiteenlopende waaier van onderwerpen, personen, gebeurtenissen en gebouwen. De fotograaf was duidelijk iemand van het hoger kader, geen gewone soldaat… hij kwam te veel op verschillende plaatsen en kon zelfs dicht bij Koning Albert I komen! Want die  is wel heel duidelijk herkenbaar op sommige foto's. Ook de koningin en haar kinderen kon ik thuis wijzen, maar die andere personen (officieren en soldaten) een naam geven is niet evident!
De fotograaf had in ieder geval een voorliefde voor kerken (of wat er van overbleef) en kapellen, pastoors, artilleriegeschut, begrafenissen en begraafplaatsen… met heldenhuldezerken!
 
Wie de eigenaar en maker is van al deze opnames werd na enig opzoekwerk duidelijk.  Het bleek Richard Dedeurwaerder te zijn. Geboren te Zwevegem in 1880 en tot priester gewijd te Brugge in 1905.  Tijdens de oorlog werd hij aangesteld als aalmoezenier en toegewezen aan diverse artillerieregimenten van de Belgische strijdkrachten. Als aalmoezenier en als medewerker van de Frontbeweging was Richard Dedeurwaerder aanwezig op verschillende vergaderingen, bijeenkomsten en defilés die hij op de gevoelige plaat vastlegde. Wat opvalt in het archief van Richard is dat hij druk kon rondrijden achter het front. Hij bezocht bijna het gehele gebied van de Westhoek dat door de Belgen werd gecontroleerd en maakte er foto's van.  Ook alle facetten van de Belgische veldartillerie bracht hij in beeld. Echt in de vuurlinie is Dedeurwaerder waarschijnlijk nooit geweest. De oorlogsgruwel heeft hij dan ook niet gefotografeerd.  Met zijn engagement voor de Frontbeweging kwam hij wel in contact met de soldaten en kwam hij ook in hun verblijven.

Met de digitale reproducties van deze unieke verzameling authentieke beelden heb ik een overzichtsprojectie gemaakt die naast de andere tentoongestelde foto's en digitale beelden te zien zal zijn in C.C. De Beuk in Kortemark tijdens de expositie 'Remembrance 14/18' op zondag 25 februari 2018 van 10-12 u en van 14-17 u. De toegang is gratis.

Hebt U verdere interesse in deze unieke collectie en wil je uw bezoek aan de tentoonstelling voorbereiden, dan kan je hieronder een document downloaden met uitgebreide informatie en een aantal foto's uit de verzameling.

DOWNLOAD

1 Comment

Kordial Multimedia maakt een beeldverslag van de werken op de brouwerijsite De Arend.

11/12/2017

0 Comments

 
door Johan Werbrouck

De voormalige terreinen van de mouterij-brouwerij De Arend in Kortemark worden binnenkort een nieuw en levendig binnengebied in centrum Kortemark. De gebouwen die al sinds 2003 leeg stonden, zijn afgebroken en maken plaats voor een nieuwe openbare bibliotheek & commerciële ruimtes in combinatie met appartementen, lofts, assistentiewoningen en een woonzorgcentrum.  Sinds kort zijn de werken gestart en op vraag van de cultuurdienst van Kortemark zal Kordial Multimedia de voortgang van de werken documenteren.  De foto's kan je hier bekijken.
Foto
Foto
Dit omvangrijk en prestigieus project komt tot stand via een publiek-private samenwerking tussen de gemeente Kortemark, project- ontwikkelaar Vanhaerents, aannemer Artes Depret en Salens Architecten.

Het karakter van het oorspronkelijke gebouw blijft behouden door bepaalde elementen, zoals de mouttoren en enkele schouwen, te behouden. In combinatie met de juiste materiaalkeuze zal zo de sfeer van de voormalige brouwerij ook aanwezig zijn in de nieuwe site. 
Trendsettende architectuur met een doordachte indeling en hoogstaande afwerking mag daarbij echter niet vergeten worden.
​
Architect Olivier Salens: “Het kleur- en materiaalgebruik van het nieuwe project verwijst naar Hapkinbier: blond en karaktervol, een kleurenpalet dat varieert van geel tot oker en bruin. Ook kopertinten die in de brouwcultuur veel voorkomen, krijgen hier hun plaats en passen bij de geelbruine tinten. De ramen verwijzen naar de strakke stalen ramen van de voormalige brouwerij. En ook voor de aanleg van de buitenruimte wordt geput uit eenzelfde kleurenpalet van geelbruine tinten.” ​

De bouwwerken van de site zullen in totaal ongeveer 2,5 jaar duren.
0 Comments

Fotograferen van religieus erfgoed in Waardamme

15/5/2017

0 Comments

 
Foto
door Freddy Adam

"In een ruimer geheel is elke kerkinventaris belangrijk om zicht te krijgen op de totale omvang en de kwaliteit van het roerend religieus erfgoed in Vlaanderen. Dat is cruciaal om een toekomstvisie te ontwikkelen. In tegenstelling tot de religieuze kunstvoorwerpen die bewaard worden in musea, is het erfgoed in de kerken lang niet helemaal beschreven en gedocumenteerd. Een groot deel van dit boeiende erfgoed blijft immers verborgen voor het publiek, omdat het achter slot en grendel wordt bewaard, niet meer wordt gebruikt of zelden uit de kast wordt gehaald. Alles samen is het nochtans de grootste kunstcollectie van Vlaanderen."
 
Met deze tekst in gedachten zijn wij met een aantal mensen aan de slag gegaan om een kerkinventaris te maken in de kerk van Waardamme. Het fotograferen heb ik dan op mij genomen wat achteraf niet zo vanzelfsprekend was. De omstandigheden waren ver van optimaal. Ik maakte een opstelling op het altaar met een neutrale achtergrond, liefst wit of zwart. Er zijn namelijk regels waar je moet rekening mee houden.  Alles fotograferen in raw om alles achteraf nog te kunnen bijwerken was de boodschap.  Thuis dan alle foto`s nog een specifiek nummer geven gelijk aan het inventaris nummer die mijn collega invulde in een exel bestand. Alles gaat dan naar de Provincie, die alles nog eens kan nazien om het geheel dan online te plaatsen. www.erfgoedinzicht.be  

0 Comments

Clubwerking : Color Grading in Photoshop

22/3/2017

1 Comment

 
​door Johan Werbrouck

​Color grading (creatieve kleurcorrectie) is een term die we vooral kennen uit de wereld van film en televisie.  Het is ons allemaal al opgevallen dat het kleurgebruik en de 'look' van de meeste bioscoopfilms en televisieseries afwijkt van de 'natuurlijke' geregistreerde kleuren.
Color grading  wordt gebruikt om aan beelden een specifieke sfeer of emotie toe te voegen.  Het  wordt ook veel gebruikt in o.a. reclame- en modefotografie.
​
Het leek mij dus een goed idee om dit onderwerp in Kordial wat verder toe te lichten.  Omdat we ook wat filmers in de club hebben, namen we eerst een kijkje op de website van Blackmagic Design.  Dit is een Australische firma die professionele digitale filmcamera's produceert en ook het software pakket DaVinci Resolve ontwikkelde. Het combineert video montage met de meest geavanceerde kleurencorrectie zodat de volledige afwerking van het product binnen ditzelfde programma kan gebeuren.

​DaVinci Resolve 12.5 is naast de betalende versie van 995$ ook als gratis versie te downloaden op de website www.blackmagicdesign.com/
​
Om de workflow in deze software wat beter te leren kennen is de video DaVinci Resolve 12.5 Tutorial : Crash Course in 12 Minutes - YouTube een uitstekende introductie.  In 12 minuten krijg je te zien hoe je een banale video kunt upgraden tot een product met professionele uitstraling.
Foto
Foto
Na deze aperitief was het tijd voor het echte werk.  In een 35 minuten durende videofilm kregen we een gedegen uitleg over wat color grading allemaal inhoudt, zagen we verschillende toepassingen van color grading in Hollywood blockbusters en werd ons getoond hoe we een specifieke look kunnen creëren in Photoshop.  Veel aandacht ging naar het werken met curven, maar ook de gereedschappen kleurbalans, selectieve kleur en verloop toewijzen bieden veel mogelijkheden.

Deze video kan je bekijken op deze link Cinematic Color Grading (Movie Look Effect) in Photoshop.

Meestal  bereik je niet het gewenste resultaat door dezelfde kleurcorrectie op het volledige beeld toe te passen.   Dan komen er selecties en maskers aan te pas.  Hoe je  via de opdracht  afbeelding toepassen  op een eenvoudige manier een masker kan maken die alleen de hoge lichten of diepe schaduwen van het beeld afdekt leerden we in de video How to Color Tone With Apply Image in Photoshop - YouTube

Als slot van de avond toonde ik nog enkele voorbeelden van de toepassing van color grading in mijn eigen foto's.
1 Comment

Centrum voor Beeldexpressie en amateurclubs : quo vadis ?

22/3/2017

2 Comments

 
Foto
 door Johan Werbrouck

​Het hing reeds een tijdje in de lucht en in het recentste nummer van Beeld Express werden de veranderingen die op til zijn bij het Centrum voor Beeldexpressie bevestigd en toegelicht. De evolutie binnen het CVB is al langer merkbaar, de focus verschuift van het ondersteunen van amateurclubs in de fotografie en film naar de promotie van de individuele fotograaf, cineast en mediakunstenaar.

Vanaf 2018 wordt deze visie door het hervormen van het lidmaatschap plots zeer tastbaar.
Er zal met twee vormen van 'lidmaatschappen' gewerkt worden.

Enerzijds de clubs die mits een bijdrage van 60 € per jaar kunnen profiteren van een uitgebreid verzekeringspakket voor hun leden en vrijwilligers bij een groepsactiviteit.  Er zal ook een financiële tussenkomst mogelijk  zijn wanneer er sprekers of lesgevers komen en voor speciale projecten die op stapel staan.

Anderzijds zullen individuen zich voor 30 euro per jaar kunnen abonneren op het magazine Beeld Express  in combinatie met een voordelenkaart. Wie dat wenst kan daar bovenop een Sabam regeling voor het vrij gebruik van library muziek verkrijgen voor nog eens 35 euro extra per jaar.  
​
In 2017 Is Kordial met 7 leden aangesloten bij het CVB en betaalde in totaal 175 euro (7x25) voor alle bovenvermelde diensten.
Een kleine rekensom leert dat voor hetzelfde dienstenpakket volgend jaar maar liefst 515 euro zal moeten neergeteld worden, of een prijsstijging van maar liefst  200%.  Daar is de stijging van onze veelbesproken energiefactuur in vergelijking klein bier bij.
​
Besparingen in de cultuursector laten zich nu plots ook heel hard voelen in de wereld van de amateurfotografie en -film.  Voor wat de gevolgen zullen zijn voor de clubs en het CVB zelf blijft het afwachten. Maar mijn vermoeden is dat hier niemand beter zal van worden.


2 Comments

Kordial scoort op Digirama 2016

2/12/2016

3 Comments

 
Foto
door Johan Werbrouck

Afgelopen zaterdag waren we te gast in Kapellen voor de prijsuitreiking en galavoorstelling van Digirama 2016.  Kordial Multimedia had drie producties ingestuurd voor dit festival.  'La Gacilly' van Dirk & Dorine Vancoillie, 'Illusies van bewegend beeld' van Geert Decancq en 'A Strange Place…A Secret Ritual' van mezelf.

Digirama is een festival voor digitale audiovisuele montages dat reeds enkele jaren georganiseerd wordt door De Samenwerkende Fotokringen NoorderKempen (SFNK). Aan Digirama is nu ook de Grote Prijs Liliane Dorikens verbonden.  Deze wedstrijd werd in het leven geroepen door Maurice Dorikens na het overlijden van zijn vrouw en leidde een aantal jaar een zelfstandig bestaan maar maakt nu dus deel uit van Digirama.

Voor de editie van 2016 hebben de organisatoren hun festival, dat vroeger een Benelux aangelegenheid was, ook opengesteld voor internationale deelname uit Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Dit bleek een schot in de roos want 71 slideshows werden ingeschreven. De jury bestaande uit Maurice Dorikens, Stef van Haute en Pieter Van Gent wachtte de moeilijke taak om uit dit ruim aanbod de laureaten te kiezen.
​
De galavoorstelling van Digirama werd dit jaar gekoppeld aan de prijsuitreiking van Digiview, het salon van losse digitale beelden.  De combinatie van deze twee manifestaties zorgde ervoor dat CC 't Kerkske tot de nok toe gevuld was maar had ook enkele negatieve gevolgen die ik op het eind van dit artikel verder zal toelichten.  De namiddag startte met de prijsuitreiking van Digiview en Digirama wat natuurlijk reeds de spanning voor het verdere verloop van de voorstelling wegnam
.

Foto
Foto
Foto

Read More
3 Comments

Fotograaf in de spotlight : Renee Robyn

16/11/2016

1 Comment

 
door Johan Werbrouck

Met de digitalisering van de fotografie is er een nieuw genre ontstaan, een kruising tussen fotografie en grafische kunst. Door de mogelijkheden van Photoshop begonnen fotografen en digitale artiesten hun eigen wereld te creëren.  De Canadese fotografe Renee Robyn is één van hen.
​
Renee Robyn begon haar carrière als fotomodel maar had zo veel eigen ideeën dat ze op een bepaald moment zelf begon te fotograferen.  Een verschrikkelijk motorongeval waarbij haar beide benen werden overreden door een wagen zorgde voor een onverwachte wending in haar leven.  Het duurde 6 maanden vooraleer ze terug kon lopen. In die periode leerde ze hoe ze verschillende foto's digitaal in elkaar kon monteren in Photoshop en zo haar eigen fantasiewereld kon creëren. Het was het begin van een fulltime carrière als hoog aangeschreven mode en portret fotograaf en digitaal kunstenaar.

SmugMug Films heeft een korte film gemaakt die een inspirerende blik gunt in Robyn's leven en werk.
Foto
Over haar verbazingwekkende en heel bijzondere fotografie zegt Robyn :

'Photography saved my life in so many ways and I think the only justice I can do is to explore it fully and as in depth as possible, When I create images, I work on it until I'm absolutely in love with it. It's an obsession.'
​

Voor ieder eindproduct maakt Renee Robyn  verschillende opnames. Haar modellen fotografeert ze meestal in een studio omgeving waar ze volledige controle heeft en af en toe poseert ze zelf ook nog.  De achtergronden fotografeert ze tijdens haar vele reizen. Daarna zondert ze zich af in haar studio om uren- en soms dagenlang de verschillende opnames uiterst zorgvuldig met elkaar te combineren in Photoshop.  Het resultaat zijn foto's van surreële en mysterieuze taferelen die de grenzen van de verbeelding aftasten.

Read More
1 Comment

Welke camera instellingen beïnvloeden de RAW data ?

14/11/2016

1 Comment

 
Foto
door Johan Werbrouck
​
Fotograferen in RAW is reeds goed ingeburgerd.  De voordelen zijn dan ook legio.  In het RAW formaat wordt alle informatie die de sensor registreert zonder wijziging opgeslagen en blijft beschikbaar voor nabewerking in een RAW converter.  Dit betekent dat de fotograaf ook na de opname nog over tal van mogelijkheden beschikt om de camera instellingen te overrulen.
​
Als je in het menu van een moderne camera duikt, blijkt het aantal camera instellingen haast intimiderend groot. Kan je als RAW fotograaf al deze instellingen negeren of zijn er toch die een blijvende en niet te corrigeren invloed hebben op het RAW bestand?  Op deze vraag wil ik in dit artikel even dieper ingaan en met jullie de verschillende camera instellingen overlopen.  Aangezien de meeste van onze leden met Nikon fotograferen, zal ik me hier specifiek op dit merk richten. De meeste instellingen vind je ook terug bij andere merken.
​
Camera instellingen zijn vooral belangrijk als je in JPEG fotografeert, dan heeft iedere instelling direct invloed op hoe het JPEG bestand er uit ziet. Bovendien zijn de wijzigingen die je achteraf nog kan aanbrengen beperkt.  Maar ook als je in RAW fotografeert wordt er altijd een JPEG bestand aangemaakt volgens de instellingen van je toestel.  Dit JPEG bestand wordt getoond als je de opgenomen RAW bestanden bekijkt op het LCD scherm van je camera.  Ook al hebben veel van de camera instellingen geen invloed op de uiteindelijke kwaliteit van je RAW opname, toch bepalen ze hoe de voorvertoning in je camera eruit ziet en kunnen ze indirect je beslissingen om je instellingen te wijzigen beïnvloeden.  


Read More
1 Comment

Overpeinzingen bij het eerste Multimediafestival van het WVFD

29/10/2016

1 Comment

 
door Johan Werbrouck
​
Het eerste Multimediafestival  van het WVFD in Zedelgem ligt alweer een week achter ons.  Het kan zeker een geslaagd evenement genoemd worden.  Met 9 deelnemende clubs en 40 geprojecteerde  audiovisuele montages was er een gevuld en gevarieerd programma. De organisatie door Kiwabi liep gesmeerd, eventjes was er paniek toen de voorraad broodjes wel  erg snel opgesoupeerd was, maar geen nood, er werd snel een alternatieve bevoorrading geïmproviseerd.  Het vooropgestelde tijdschema kwam nooit in gevaar en ook technisch waren er geen problemen.  De projectie was van een hoge kwaliteit dankzij een gehuurde Canon HD projector.  De publieke belangstelling viel best mee voor een eerste editie.  De meeste toeschouwers waren uiteraard leden en sympathisanten van de deelnemende clubs, maar we ontwaarden toch ook andere geïnteresseerden in de aangename en van alle comfort voorziene projectiezaal van de Groene Meersen.
​
En hoe zat het nu met de kwaliteit van het vertoonde werk ?  Een antwoord op deze vraag hangt een beetje af van de verwachtingen waarmee je naar Zedelgem kwam afgezakt.  Wie kwam om mooie beelden te zien, zal voldaan huiswaarts gekeerd zijn.  Het algemeen  niveau van de fotografische kwaliteit was hoog en de uitschuivers bleven beperkt.  Een absoluut hoogtepunt op dit vlak waren de montages This is Wildlife en Zuid-Ethiopië  van respectievelijk Jean-Pierre van Couillie en Bertrand Vansteelandt.  De fotografie in allebei de montages was 'National Geographic' waardig. Maar, en daar wringt het schoentje, met mooie beelden alleen maak je nog geen top montage.  Er is trouwens ook een verschil  tussen mooie beelden tout court en  fotografie die in functie staat van het totaal concept van de audiovisuele productie. 
Foto
This is wildlife - cop. Jean-Pierre van Couillie
Foto
Zuid-Ethiopië - cop. Bertrand Vansteelandt

Read More
1 Comment
<<Previous

    Archieven

    Mei 2018
    Februari 2018
    December 2017
    Mei 2017
    Maart 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016

    Categorieën

    Alles
    Algemeen
    Clubwerking
    Festivals
    Fotografen
    Techniek

AUDIOVISUAL     FOTOGRAFIE    AUTEURS     NIEUWS
Foto
© KORDIAL MULTIMEDIA 2016 - ALL RIGHTS RESERVED
Recente fotografie
Klik hier om te bewerken.

De Bevrijding Eric Kellens