
Afgelopen zaterdag waren we te gast in Kapellen voor de prijsuitreiking en galavoorstelling van Digirama 2016. Kordial Multimedia had drie producties ingestuurd voor dit festival. 'La Gacilly' van Dirk & Dorine Vancoillie, 'Illusies van bewegend beeld' van Geert Decancq en 'A Strange Place…A Secret Ritual' van mezelf.
Digirama is een festival voor digitale audiovisuele montages dat reeds enkele jaren georganiseerd wordt door De Samenwerkende Fotokringen NoorderKempen (SFNK). Aan Digirama is nu ook de Grote Prijs Liliane Dorikens verbonden. Deze wedstrijd werd in het leven geroepen door Maurice Dorikens na het overlijden van zijn vrouw en leidde een aantal jaar een zelfstandig bestaan maar maakt nu dus deel uit van Digirama.
Voor de editie van 2016 hebben de organisatoren hun festival, dat vroeger een Benelux aangelegenheid was, ook opengesteld voor internationale deelname uit Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Dit bleek een schot in de roos want 71 slideshows werden ingeschreven. De jury bestaande uit Maurice Dorikens, Stef van Haute en Pieter Van Gent wachtte de moeilijke taak om uit dit ruim aanbod de laureaten te kiezen.
De galavoorstelling van Digirama werd dit jaar gekoppeld aan de prijsuitreiking van Digiview, het salon van losse digitale beelden. De combinatie van deze twee manifestaties zorgde ervoor dat CC 't Kerkske tot de nok toe gevuld was maar had ook enkele negatieve gevolgen die ik op het eind van dit artikel verder zal toelichten. De namiddag startte met de prijsuitreiking van Digiview en Digirama wat natuurlijk reeds de spanning voor het verdere verloop van de voorstelling wegnam.
1. Grote Prijs Liliane Dorikens - 'Empire des Lumières' van Jean-Paul Petit en Jacques van de Weerdt (Fr-Be)
Toen René Magritte in 1912 dertien jaar oud was, werd zijn moeder dood uit de rivier de Samber gehaald. Zij had zich met een doek voor haar gezicht in het water gestort. Deze montage legt een verband tussen dit pijnlijk moment uit de jeugd van de schilder en het mysterie dat vervat ligt in één van zijn meesterwerken 'L'empire des lumières'.
Een terechte winnaar van het festival. Het is een audiovisual die een aangrijpend verhaal en sterke tekst koppelt aan een goede grafische uitwerking vol respect voor de kunst van René Magritte
website van Jean Paul Petit
2. Gouden Medaille SFNK - 'A Strange Place…A Secret Ritual' van Johan Werbrouck (Be)
Als toeschouwer wordt je binnengeleid op de bouwwerf van een nieuw bedrijventerrein. Deze banale locatie ontpopt zich echter al snel tot een bevreemde plaats vol surreële beelden en mysterieuze ontmoetingen.
Deze audiovisual kreeg ook de speciale prijs voor beste niet gesproken AV, een erkenning waar ik erg tevreden mee ben aangezien mijn montage de enige is in de top tien zonder gesproken tekst.
De audiovisual kan U hier bekijken.
3. Zilveren Medaille SFNK - 'The Legend of Azénor' van Erhardt Hobrecker (Ch)
Deze montage is een fictieve legende die gebaseerd is op oude tradities in Bretagne. Een jonge visser verdrinkt in een storm en verblijft gedurende enige tijd in de Stad Azénor diep onder de zeespiegel. Als hij uit heimwee terugkeert naar zijn thuisland is alles verandert…
Mij zal vooral de passage die zich afspeelt onderwater bijblijven. Daar slaagt de auteur er in door vakkundig gebruik van dubbele beelden, bewegingseffecten en overvloeiers de betoverende sfeer van Azénor overtuigend neer te zetten.
4. Bronzen Medaille SFNK - 'Entre Terre et Ciel' van Denis Celic (Fr)
De productie van Denis Celic zou je kunnen omschrijven als een poëtische vertelling over de eerste grote liefdeshistorie : deze tussen de hemel en de aarde. Gebaseerd op de kunstwerken en figuren van Marc Chagall.
Vooral de grafische vormgeving valt op door de virtuose uitwerking. In deze productie vervagen de grenzen tussen de klassieke op fotografie gebaseerde audiovisual en de animatiefilm.
5. Prijs Minister Sven Gatz - 'It all adds up' van Richard Brown (GB)
Richard Brown brengt met 'It all adds up' een didactische en wetenschappelijk onderbouwde documentaire over de geschiedenis en ontwikkeling van de additieve kleurenfotografie.
Inhoudelijk boeiend, zeker voor wie geïnteresseerd is in de achtergrond van de fotografie, maar voor mij toch ook wat vlak en zonder veel creatieve inbreng van de auteur.
6. Oorkonde KAVF - 'Ik heb maar twee doelen' van Henk Tulp (Nl)
7. Oorkonde SFNK - 'Er was eens…' van Robbie en Frank Breughelmans (Be)
8. Oorkonde SFNK - 'De Artist' van Jan Demuzere (Be)
9. Oorkonde SFNK - 'De Wijk Jozefov' van Jean-Pierre Audenaert (Be)
10. Oorkonde SNFK - 'Ik ben' van An en Guido Baeyens (Be)
Aanvaarde werken
'Terugkeer naar Galapagos' van Luc Eeckhout (Be)
'Station Urban Style' van François De Meyer (Be)
'Roemloos Einde' van Marcel Batist (Nl)
'Sorgente Regina' van Piet Huijgens (Nl)
'Landscapes 2' van Hein Barbe (Be)
'Illusies van Bewegend Beeld' van Geert Decancq (Be)
Door het koppelen van de voorstelling van Digirama aan deze van Digiview had het publiek een duidelijk gemengde interessesfeer. Wat we hebben opgevangen van reacties tijdens de pauze en de receptie achteraf bevestigt nog maar eens dat de wereld van de 'salonfotografie' en het medium 'audiovisuele montage' mijlenver van elkaar af staan. Door salonfotografen werd minachtend gesproken over de kwaliteit van de fotografie in de AV's. Spijtig dat er na al die jaren vanuit die hoek nog altijd zo'n onbegrip heerst over het audiovisuele medium. Bij mij groeit de overtuiging dat salonfotografen het slechtst denkbare publiek voor een AV show zijn. Zij slagen er maar niet in om los te komen van hun stereotiepe visie over de kwaliteitsnormen van een 'goede' foto, in te zien dat fotografie in een AV heel andere doelstellingen nastreeft en het medium op zijn eigen merites te beoordelen. Door de combinatie van Digiview en Digirama was er onvoldoende tijd om de 6 aanvaarde AV montages te vertonen, erg jammer omdat enkele van de auteurs in de zaal aanwezig waren en er nu slechts 10 van de 71 ingestuurde producties aan het publiek werden vertoond. Zowel voor de geïnteresseerde toeschouwer als voor de auteurs is dit niet echt een motivatie om in de toekomst opnieuw van de partij te zijn. Organisatoren moeten in het vervolg misschien maar beter tweemaal nadenken voor ze deze twee verschillende media op hetzelfde event programmeren.